EN
Четвъртък, 28-Март-2024, 12:40
Добре дошъл, Guest | RSS
 Център за социални инициативи
ПРО АКТИВ
Начало РегистрацияВход
Главно меню
Категории в секцията
Актуални новини
Предстоящи събития
Актуални обяви
Проектни новини
Обяви
Събития
Други
Искам повече такива новини!
Архив на публикациите
Анкета
Как оценявате удобството за ползване на сайта ни:
Общо отговори: 28
Търсене в сайта
Форма за вход
Начало » 2010 » Юли » 14 » За улесняване достъпа до кредитиране на микропредприятия и стартиращи предприемачи
21:30
За улесняване достъпа до кредитиране на микропредприятия и стартиращи предприемачи

Европейският съюз създава нов Европейски механизъм за микрофинансиране „Прогрес", чрез който ще се предоставят микрокредити на малкия бизнес и гаранции на хора, които са загубили работата си и искат да започнат или да развият допълнително собствен малък бизнес.

Механизмът ще заработи от юни 2010 г. Очаква се за период до осем години да бъдат предоставени около 45 000 заема в общ размер на 500 млн. евро в сътрудничество с международни финансови институции като Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В ЕС микрокредитиране означава отпускане на заеми под 25 000 евро. То е насочено към предприятия с персонал под 10 души (91 % от всички европейски предприятия) и безработни или неактивни лица, които искат да станат самостоятелно заети лица, но нямат достъп до традиционни банкови услуги. 99 % от новите предприятия в Европа са микро- или малки предприятия и една трета от тях се създават от хора, които са безработни.

Механизмът ще увеличи предлагането на микрокредити и ще подобри достъпа до тях на хора от уязвими групи и безработни, желаещи да създадат или доразвият своя собствен бизнес.

Хората, желаещи да кандидатстват
за подпомагане от механизма за микрофинансиране, трябва да се свържат с организациите, предлагащи кредити в тяхната страна. Тези организации могат да бъдат банки, организации с нестопанска цел, предоставящи микрокредити, или институции, осигуряващи гаранции, както и други доставчици на финансови продукти за микропредприятия.

Тъй като осигуряването на финансови средства само по себе си не е достатъчно — нужни са и напътствия за (потенциалните) предприемачи и изграждане на капацитет сред организациите, предоставящи микрофинансиране — механизмът ще бъде съгласуван със съществуващите инструменти, по-конкретно с Европейския социален фонд (ЕСФ).

Източник: www.ec.europa.eu/social

Повече информация можете да намерите на уеб-сайта на ГД "Трудова заетост, социални въпроси и равни възможности" на ЕК.



Актуални новини
Предстоящи събития
Актуални обяви
Проектни новини
Обяви
Събития
Други
Искам повече такива новини!


Категория: Актуални новини | Прегледи: 2379 | Добавено от: dianatodo | Tags: кредит, финансиране, собствен бизнес, микропредприятие, безработни, достъп, уязвими групи
Опции



spodelime.com
Календар на събитията
«  Юли 2010  »
НедПонВтСряЧетПетСъб
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Реклами


Посещения на сайта от:
Участие в социални мрежи


Профилът ни в Google

Приятели
     Aikido Club
Статистика

На линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Copyright CSI ProActive © 2024
Hosted by uCoz