EN
Понеделник, 04-Март-2024, 02:39
Добре дошъл, Guest | RSS
 Център за социални инициативи
ПРО АКТИВ
Начало Проекти и инициативиРегистрацияВход
Главно меню
Категории в секцията
Текущи проекти
Реализирани проекти
Идейни и работни проекти
Текущи инициативи
Инициативни групи
Архив - проекти и инициативи
Архив на публикациите
Анкета
Как оценявате удобството за ползване на сайта ни:
Общо отговори: 28
Търсене в сайта
Форма за вход
Начало » 2010 » Август » 5 » Проект "Разкриване на 2 Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в градовете Перник и Русе"
16:09
Проект "Разкриване на 2 Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в градовете Перник и Русе"
 
Име на проекта: Разкриване на 2 Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в градовете Перник и Русе, Договор №: BG051PO001-5.2.06-0228-С-0001. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Обща цел: Постигане на по-пълноценно социално и икономическо включване на хората със зрителни увреждания от областите на изпълнение на проекта.
Специфични цели:
- Повишаване на възможностите за ефективна и успешна социална рехабилитация и интеграция на зрително затруднените лица от Областите Перник, Русе и Разград и по този начин допринасяне за пълноценно социално включване на членовете на целевата група в обхванатите райони.
- Създаване на материални предпоставки за разкриване на услугата Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи /ЦСРИН/ в градовете Перник и Русе;
- Компетентно извършване на интегрирането и социално рехабилитиране на зрително затруднените лица от Перник, Русе и Разград чрез редица специализирани услуги, осъществявани в създадените ЦСРИН.
- Създаване на условия за осмисляне на свободното време и релазиране на социални контакти за членовете от целевите групи.
 
Териториален обхват:
Области: Перник, Русе, Разград
Общини: Перник, Радомир, Русе, Ветово, Сливо поле, Иваново, Бяла, Разград, Цар Калоян. Останалите общини от посочените области не са изключени, но поради по-голямата им отдалеченост се очакват ограничен брой ползватели на услугите на ЦСРИН Перник и ЦСРИН Русе
Градове /място на предоставяне на услугите/:
Перник - Центърът за социална рехабилитация и интеграция на незрящи /ЦСРИН/ ще бъде ситуиран в централната градска част /т.н. „Идеален център”/ на гр. Перник, на 50 м. от сградата на Общината и Областната управа.
Русе – Центърът за социална рехабилитация и интеграция на незрящи /ЦСРИН/ ще бъде ситуиран в централната градска част.
Част от услугите по проекта ще се предоставят и извън ЦСРИН Перник и ЦСРИН Русе - по местоживеене на бенефициентите и в други части на градовете и областите Перник, Русе и Разград.
Дейностите по информация и публичност ще се осъществяват на национално ниво чрез партньорските мрежи на организациите-партньори по проекта.
 
Целеви групи:
Основната целева група по проекта са пълнолетни лица със зрителни увреждания от Област Перник, Област Русе и Област Разград – броят им се оценява на 800 човека – 686 човека с над 71% загубена работоспособност и 114 човека с 51% - 70% загубена работоспособност.
Допълнителни целеви групи по проекта са: 
- Зрително затруднени лица с допълнителни увреждания – около 30 % от основната целева група. 
- Зрително затруднени лица обект на социално подпомагане – около 15 % от основната целева група; 
- Възрастни зрително затруднени лица – близо 70% от хората с над 71% загубена работоспособност в следствие зрително увреждане са на възраст над 50 години; 
- Хора от обкръжението на основната целева група – близки, роднини; 
- Организации, работещи в полза на хората с увреждания в областите на изпълнение на проекта.
Брой лица от целевата група, включени в проекта - Общо 140 - лица със зрителни увреждания и лица от обкръжението на основната целева група
 
Основни дейности:
1. Управление и мониторинг на проекта
2. Дейности за информация и публичност – изготвяне на информационни материали и други средства за популяризиране на услугите /уеб страница, брошури, публикации/, 2 пресконференции, 2 семинара /в 2-та града/
3. Обновяване, оборудване и функционално обезпечаване на 2-та ЦСРИН
4. Дейности по предоставяне на социалната услуга – Обучения и рехабилитация на зрително затруднени лица по дисциплини: Полезни умения /за справяне с ежедневието/, Зрителна рехабилитация, Компютърно обучение, Обучение по Брайл, Занимателна терапия и осмисляне на свободното време. Информация и консултации на близките на зрително затруднените.
5. Обучение на персонала, ангажиран с предоставяните социални услуги. Разработване и прилагане на обучителни и рехабилитационни програми. Методическа помощ
6. Разработване и внедряване на специализирана информационна система за администриране на услугите за целевите групи
Размер на безвъзмездната финансова помощ: 244 469,97 лева

Продължителност: 14 месеца, от които 12 месеца – предоставяне на социалната услуга.
Начало на проекта: 01.01.2011 г.

Партньори:
• Водещ партньор – Съюз на слепите в България,
• Партньор 1 - Сдружение "Център за социални инициативи Про Актив”
• Партньор 2 - Община Перник
• Партньор 3 - Община Русе


Текущи проекти
Реализирани проекти
Идейни и работни проекти
Текущи инициативи
Инициативни групи
Архив - проекти и инициативи


Категория: Текущи проекти | Прегледи: 4120 | Добавено от: dianatodo | Tags: незрящи, проект, Перник, център за социална рехабилитация и , Русе, социална услуга в общността
Опцииspodelime.com
Календар на събитията
«  Август 2010  »
НедПонВтСряЧетПетСъб
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Реклами


Посещения на сайта от:
Участие в социални мрежи


Профилът ни в Google

Приятели
     Aikido Club
Статистика

На линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Copyright CSI ProActive © 2024
Hosted by uCoz