EN
Събота, 15-Юни-2024, 00:39
Добре дошъл, Guest | RSS
 Център за социални инициативи
ПРО АКТИВ
Начало Осигуряване за майчинство при граждански договори - ФорумРегистрацияВход
[ Нови съобщения · Членове · Правила на форума · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Осигуряване за майчинство при граждански договори
dianatodoДата: Вторник, 12-Окт-2010, 11:05 | Съобщение # 1
Private
Група: Administrators
Съобщения: 6
Награди: 0
Репутация: 100
Статус: Извън линия
Фондация Пиа Матер инициира обществена дискусия за въвеждане на възможност за осигуряване за "Общо заболяване и майчинство" при гражданските договори.

Цитат от публикацията на страницата на Фондация Пиа Матер.

Quote
Работещите на граждански договор нямат опция да се осигуряват за риск "Общо заболяване и майчинство". За този риск се осигуряват работещите на трудов договор и могат да се осигуряват самоосигуряващите се лица.

През последните години се увеличиха временните проекти, реализирани както в държавната администрация, така и в неправителствени и частни организации, при които се работи на граждански договор. По тези проекти са заети основно млади жени, за които майчинството е скорошна перспектива. Разбира се част от тези договори са прикрити трудови договори, по една или друга причина.

Нашето предложение е социалното законодателство да се хармонизира с тези вече утвърдили се обществени отношения като се даде възможност за избор на осигурителен пакет при гражданските договори.

Такава промяна ще премахне нуждата от "осигурителни гимнастики", които жени на граждански договор са принудени да извършват, когато разберат, че очакват дете. В момента подходът е тази практика да се пресече с въвеждане на минимум от 12 месечно осигуряване преди датата на раждане. Вместо мерки, които принуждават жените да търсят нови и нови варианти за включване в осигурителната система, нашето предложение е да се реши този изкуствено създаден проблем.

Както всяка добра инициатива, така и тази има няколко измерения. От една страна, се предоставя легален вариант за включване в осигурителната система на жените на граждански договор, които предстои да станат майки. От друга страна, мярката допринася за пълнене на фиска с осигурителни вноски за риск „Общо осигуряване и майчинство” за целия период на заетост по граждански договор, а не за 6 или 12 месеца.

Каним всички, които споделят каузата да се присъединят към нея във Facebook тук.

Защо да подкрепите каузата?

Засегнатите групи са:

1. Работещите изцяло на граждански договори;

2. Работещите едновременно на трудов и на граждански договор. С възможността за проектно финансиране все повече организации, както от сферата на бизнеса, неправителствения сектор, така и в държавния сектор, предлагат на служителите да работят едновременно на граждански и на трудов договор. Сумарното възнаграждение, което се получава често е мотивът за работа в организацията. От друга страна, много специалисти работят допълнително на граждански договор в други организации, като преподават или реализират своя потенциал в различни сфери и проекти. Тъй като при гражданските договори няма осигуряване за майчинство, доходът по време на отглеждане на детето намалява с размера на възнаграждението по гражданските договори.

Бихте ли отделили 3.5% от сумата по гражданския си договор за осигуряване за риск "Общо заболяване и майчинство", за да получавате обезщетение след раждане на дете?
Участвайте в анкетата.

Бихте ли отделили 3.5% от сумата по гражданския си договор за осигуряване за риск "Общо заболяване и майчинство", за да получавате обезщетение след раждане на дете?
Участвайте в анкетата.

 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright CSI ProActive © 2024
Hosted by uCoz